ració kft. > kiadványaink > mozsáry gábor: földalatti vizek mélyén

Mozsáry Gábor:
Földalatti vizek mélyén
Búvár- barlangkutató kalandozások Kárpát-medencei barlangokban

a borító nagyban

A szerző fiatal éveiben, 1969 és 1976 között búvártársaival, köztük testvérével, dr. Mozsáry Péterrel, jelentős könnyűbúvár-barlangkutató tevékenységet folytatott a hazai és a határokon túli vizes barlangok feltárásában. Nevükhöz fűződik több ezer méter addig ismeretlen barlangszakasz felfedezése és első bejárása, valamint a tudomány számára addig ismeretlen barlanglakó állatfaj - egy gyűrűsféreg - felfedezése is, amelyet a barlangkutató testvérpárról neveztek el.

Mozsáry Gábor friss hangú élménybeszámolója az 1985-ben, dr. Kessler Huberttel közösen megjelentetett Barlangok útjain, vizein című könyv második felének változatlan szövegű, ugyanakkor gazdagabb képanyaggal ellátott új kiadása.

A fordulatos események sora érzékelteti egy kutatási ágazat hazai megszületését, ami alapos felkészülés, jó felszerelés és főleg megbízható társak nélkül nem válhatott volna valóra.

A könyv ismételt kiadását - amellett, hogy 1985-ben néhány hónap alatt eltűnt a könyvesboltokból, és a tervgazdálkodás okán újranyomás szóba sem jöhetett - az teszi aktuálissá, hogy a könyv olvasmányosan "továbbképzi" olvasóját a könnyűbúvár-barlangkutatásban, s így talán kevesebb dolga lesz a jövőben a Barlangi Mentőszolgálatnak. Gondoljunk a néhány éve történt Kossuth barlangi tragédiára vagy a közelmúltbeli bódvarákói - szerencsés kimenetelű - mentési munkára.

A könyvet minden tíz év fölötti érdeklődőnek ajánljuk!

Megjelenési ideje: 2002. április
Bolti ára: 1900 Ft

Megrendelés (racio@racio.hu)

Vissza a kiadványainkhoz!


 

ráció kft. 2004. minden jog fenntartva - racio@racio.hu