Kiadványok

  • Kinkin szenszei álmától a jó és rossz lelkek küzdelméig 279. Csendom Andrea (ford.): Kinkin szenszei álmától a jó és rossz lelkek küzdelméig Három edói kibjósi a XVIII. század végi Japánból
    Pagoda és krizantém 6. Megjelenés ideje: 2021
    Terjedelem: 424 oldal
    Bolti ára: 4990 Ft

A kora újkori Japán (1603–1868) fővárosának, Edónak (a mai Tokiónak) egy különleges, képregény stílusú, ám felnőttek szórakoztatására kialakult élcelődő irodalmi műfaja a kibjósi. Bár eredetileg egy más kor, más népe szórakoztatására készült humoros könyvecske, a fordításokon keresztül a magyar olvasót is megnevettetik azok az alapvető emberi tulajdonságok és személyiségjegyek, amelyek a művek gúnyának céltábláit adták. Mi történik, ha túl mohóvá válunk? Vagy félreértve a politikai szándékot a nevetés központjába kerülünk? Esetleg, ha a rosszabb énünk kerekedik felül rajtunk!? A kibjósi európai nyelvű fordításai mindössze angol és német nyelvterületen ismertek, ezért ez a magyar fordításkötet nemcsak ritka, de úttörő is ezen a téren. A fordításokat kiegészítő tanulmány és bőséges jegyzetanyag betekintést enged a műfaj sajátosságaiba és az edóiak gondolkodásmódjába is.

A kötetben olvasható kibjósik fordítója, a tanulmány, jegyzetek írója, japán gondolkodástörténet-kutató. Summa cum laude minősítésű doktori fokozatát 2021 márciusában ítélte oda számára az Eötvös Loránd Tudományegyetem Doktori Tanácsa.

Megrendelés: racio@racio.hu

 

Új könyveink

Top könyveink

Előkészületben

Bögre Zsuzsanna- Asszonysorsok | Letöltés