Kiadványok

  • „Salakos szesz, tölcsérrel és szűrőpapírral” 289. Kelevéz Ágnes – Mátyus Norbert – Szénási Zoltán (szerk.): „Salakos szesz, tölcsérrel és szűrőpapírral” Tanulmányok a Babits kritikai kiadások filológiai és textológiai kérdéseiről
    Megjelenés ideje: 2022
    Terjedelem: 216 oldal
    Bolti ára: 3250 Ft

„Kétféle jó klasszikus-kiadást képzelhetek. Egyiket a tudománynak. Másikat a művelt közönségnek. Egyik adja az apparátust. Másik az eredményt. Egyik salakos szesz, tölcsérrel és szűrőpapírral. Másik a tiszta, lepárolt aranynedv. Vaskos, nehéz, könyvtári kötetek. Vagy aranydíszű livre de chevet. Egyik csupa kérdés és probléma. Másik csak kincs és felelet” – írja Babits Mihály Balassa című írásában.

E tanulmánykötet – amely a 2019. december 9-én a Petői Irodalmi Múzeumban megrendezett hasonló című konferencia anyagát közli – éppen Babits művein kívánja életszerűen és a gyakorlatban bemutatni, hogy milyen az, amikor az irodalomtörténészek „tölcsérrel és szűrőpapírral” a még fortyogó „salakos szesz” mellett dolgozva „vaskos, nehéz könyvtári köteteket” írnak. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kötet minden tanulmánya igazi műhelytanulmány: a Babits-filológia művelői arról adnak számot, hogy sajtó alá rendezői tevékenységük során a „szerkesztői műhelyben” milyen információbázis, elméleti belátás és szövegismeret halmozódott fel.

Megrendelés: racio@racio.hu

 

Új könyveink

Top könyveink

Előkészületben

Bögre Zsuzsanna- Asszonysorsok | Letöltés