Kiadványok

  • Összeomlás, Terror, Trianon 294. Miklós Péter – Vizi László Tamás (szerk.): Összeomlás, Terror, Trianon Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Trianon Centenáriumi Emlékbizottsága által rendezett konferenciák előadásai
    Megjelenés ideje: 2022
    Terjedelem: 468 oldal
    Bolti ára: 5650 Ft

A trianoni békediktátum – ahogyan azt Csoóri Sándor írta – ördögi kör. Olyan, amelyet „nemcsak mi rajzoltunk magunk köré, hanem saját bűneikből eredően mások is.”

Trianon begyógyíthatatlan, örök fájó seb, a magyarság legnagyobb történelmi traumája. Nem véletlen tehát, hogy a nemzettest durva megcsonkítása mai napig tartó mély történelmi sokkhatást okozott nemzeti létünkben. Éppen ezért a trianoni békediktátum okozta tragédiára, a tragédiához vezető útra mindörökké emlékezni kell, s emlékeztetni kell nemcsak a nemzet ma élő tagjait, de a jövendő nemzedéket is. Ehhez pedig elengedhetetlen az események korrekt feltárása, bemutatása, a következtetések jelenre és jövőre nézve történő levonása. Ezért hozta létre Székesfehérvár Város Közgyűlése a Trianon Centenáriumi Emlékbizottságot.

A kötet, amelyet a Tisztelt Olvasó kezében tart, a székesfehérvári Trianon Centenáriumi Emlékbizottság által 2019 és 2020 között szervezett öt konferencia huszonhat szerkesztett előadását tartalmazza. A tanulmányok Magyarország 1918 és 1920 közötti embert próbáló, válságokkal és tehertételekkel teli, küzdelmes hónapjainak nemzetközi, országos és helyi eseményeibe adnak betekintést. A kötet szerzői úgy emlékeznek meg a százéves évfordulóról, hogy írásaik középpontjába Trianon tágabban vett történetét, a trianoni tragédiához vezető utat, annak legfontosabb és legmeghatározóbb nemzetközi és országos eseményeit egy olyan történeti keretbe helyezik, amellyel egyrészt a folyamatokat időrendiségében és ok-okozati összefüggéseiben tárgyalják, másrészt pedig a Fejér vármegyében és Székesfehérváron történt eseményeket is bemutatják. Ezáltal is erősítve a nemzeti összetartozás lokális érzését.

 

Megrendelés: racio@racio.hu

 

Új könyveink

Top könyveink

Előkészületben

Bögre Zsuzsanna- Asszonysorsok | Letöltés