Kiadványok

  • Kultúrtörténeti kompendium 271. Ute Daniel: Kultúrtörténeti kompendium Elmélet, gyakorlat, kulcsszavak
    Megjelenés ideje: 2020
    Terjedelem: 440 oldal
    Bolti ára: 4499 Ft

Fordította: Fülöp M. József és Szijártó M. István

A történettudomány alapjairól folyó jelenlegi viták kulcsszava a kultúrtörténet, ami jól jelzi azt, hogy a történettudomány nyitottá vált olyan rokontudományok felé, mint például az etnológia, az irodalomtudomány vagy a filozófia. Azt is jelenti másfelől, hogy a történelemről megtudni valamit elválaszthatatlan attól a másik igénytől, hogy önmagunkról tudjunk meg valamit – és hogy ez nem megkérdőjelezi, hanem fontosabbá teszi a történelmi tudást.

A Kultúrtörténeti kompendium fejezetei áttekintést adnak a téma történetéről, bemutatnak számos fontos művet és gondolkodót, megismertetnek a lényeges elméleti megközelítésekkel és problémákkal, sőt felhívják a figyelmet az esetleges elméleti és gyakorlati korlátokra is. A kötetben olvasható kulcsszövegek segítségével az olvasó számos esetben végigkövetheti a kiválasztott szerző eredeti gondolatmenetét, az esettanulmányok révén pedig egy-egy jelentősebb munka lényegi kérdéseit ismerheti meg a szerző összefoglalásában. A kötet ezáltal nemcsak a kultúrtörténet, hanem a mögötte álló kultúratudományos gondolkodás mélyrehatóan alapos bemutatását is adja.

Ute DANIEL (1953) a Braunschweigi Műszaki Egyetem professzora. Szakterülete a 19. és 20. század története és a kora újkori történelem. A kultúrtörténet elmélete és módszertana mellett kutatói tevékenysége kiterjed az udvarok és az udvari színjátszás történetére, a hadtörténetre, a médiatörténetre és a politika kultúrtörténetére. Legutóbbi munkája Postheroische Demokratiegeschichte címmel 2020-ban jelent Németországban.

Megrendelés: racio@racio.hu

 

Új könyveink

Top könyveink

Előkészületben

Bögre Zsuzsanna- Asszonysorsok | Letöltés